Sportakkoord: ambities en opgaven
Lokaal sportakkoord Maashorst
Samenwerken om de kracht van sport te benutten. Want, sport versterkt. Hierover gaat het sportakkoord!
In het herijkte sportakkoord bouwen we verder op de ervaringen die we hebben opgedaan met het sportakkoord 1. We focussen ons op 3 ambities en 5 opgaven.
Ambities
- Fundament op orde: We willen zoveel mogelijk partijen betrekken en in beweging brengen om een bijdrage te leveren aan het sportakkoord. Denk hierbij ook aan de ondernemende sport- en beweegaanbieders.
- Vergroten bereik: Hoe bereiken we meer inwoners, die nog niet sporten en bewegen?
- Meer (zichtbare) betekenis: Hoe zorgen we ervoor dat we sport en bewegen meer betekenis geven. Denk hierbij aan een beweegactiviteit in de wijk waar ouderen, die normaal thuis zitten, aan gaan deelnemen. Deze activiteit draagt ook bij aan een sociaal aspect, meer contacten.
Opgaven
1. Inclusie en diversiteit
We willen graag mensen in beweging brengen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Dat doen we bijvoorbeeld door meer passend aanbod bij sport- en beweegaanbieders voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen en inwoners met een beperking.
2. Sociaal veilige sport
We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich prettig voelt tijdens het sporten. Om een sociaal veilige sportomgeving te creëren, ondersteunen we sportaanbieders bij het ontwikkelen van plannen rondom dit thema. Ook zorgt de regisseur sport- en beweegaanbieders van Missie Maashorst voor kennisdeling op dit thema.
3. Vitale sportaanbieders
Sportaanbieders spelen een belangrijke rol bij het structureel in beweging brengen van inwoners uit Maashorst.
Samen met sportaanbieders wordt gekeken wat nodig is om toekomstbestendig te worden en te blijven.
4. Vaardig in bewegen
We willen kansen voor ieder kind en iedere jongere om vaardig en veelzijdig te sporten en bewegen, waarbij plezier en ontwikkeling centraal staan.
5. Ruimte voor sport en bewegen
We focussen ons op de gezonde sportomgeving. We willen hier mee aandacht voor. Bijvoorbeeld door meer fruit en gezonde keuzes bij sportaccommodaties.
Doel
Het doel is om de ambities, opgaven, ideeën in de praktijk tot uitvoering te brengen. Jaarlijks wordt er vanuit het rijk budget beschikbaar gesteld om projecten en activiteiten uit te kunnen voeren. Er is jaarlijks (2024 t/m 2026) een budget van € 44.348,- beschikbaar.
Kernteam
Om aan de slag te kunnen met het sportakkoord is er een kernteam opgericht. Het kernteam jaagt de ambities en opgaven van het sportakkoord aan, bepaalt prioriteiten en voert de regie uit over de uitvoering van het sportakkoord. Ook beheert het kernteam het budget om acties uit te voeren die bijdragen aan de ambities en opgaven. Leden van het kernteam sportakkoord Maashorst zijn:
- Wendy van der Doelen, regisseur sport en preventie gemeente Maashorst
- Tjeu Oomen, beleidsadviseur Sport gemeente Maashorst
- Caren van Donzel, gezondheidsfunctionaris GGDAnne Marie van Duivenboden, eigenaresse Bodyvision/ Projectleider NL-actief
- Anke van der Lee, directeur OBS de Cirkel
- Dirk van der Leest, coördinator Udens Colleg
- Lieke Reinders, regisseur vitale sport- en beweegaanbieders Missie Maashorst
Doe je mee?
Ben je enthousiast over het lokaal sportakkoord Maashorst? Heb jij een idee, initiatief of project wat een bijdrage levert aan bovenstaande ambities en opgaven? Neem contact op met iemand van het kernteam en/of de regisseur sport en preventie, Wendy van der Doelen. Ook kun je een stimuleringsbudget aanvragen.