Hoofdcontent

Een Held Belt

Een Held Belt - Samen voor Sociale Veiligheid

Op 8 november 2023 lanceerde wethouder Harold van den Broek tijdens het Sportcafé van Missie Maashorst een nieuwe campagne. De campagne Een Held Belt vraagt aandacht voor sociale veiligheid en stimuleert inwoners, sporters en vrijwilligers om ongewenst gedrag te melden via een 24-uurs hulplijn. 

Waarom Een Held Belt?
In Maashorst vinden we het belangrijk dat iedereen kan sporten in een veilige omgeving. Uit onderzoek blijkt echter dat grensoverschrijdend gedrag overal in de sport aanwezig is. Helaas wordt dat in veel gevallen nergens gemeld, en dat is zonde!

Een Held Belt is er om het melden van ongewenst gedrag makkerlijker te maken. Vertrouw je onderbuikgevoel en kom in actie! Want maar al te vaak durft, óf kan, iemand die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag dat zelf niet.

Gratis hulplijn
Via de gratis hulplijn 088-3686813 kan er dag en nacht, 7 dagen in de week grensoverschrijdend gedrag in de sportomgeving worden gemeld. Door iedereen die zichzelf niet veilig voelt, grensoverschrijdend gedrag ervaart of advies wil vragen. De hulplijn kan ook worden gebeld om signalen van pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie door te geven.
Heb je iets meegemaakt of heb je vermoedens van grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op via 088-3686813. De hulplijn is bemand door getrainde professionals van de GGD Hart voor Brabant. 


Wat kun je als club doen om de campagne onder de aandacht te brengen?
Sportverenigingen en commerciële sportaanbieders kunnen bijdragen aan de campagne door:

  • Het verspreiden van informatie over de hulplijn.
  • Het aanmoedigen van anderen om bewust te zijn van de hulplijn en deze te gebruiken als dat nodig is.
  • Ons te volgen op sociale media en delen van campagnemateriaal.

Regionale samenwerking
Een Held Belt is een regionale samenwerking tussen de gemeenten 's-Hertogenbosch, Meierijstad, Bernheze, Maashorst en GGD Hart voor Brabant. Omdat blijvende aandacht voor dit onderwerp nodig is, roepen de gemeenten met de gezamenlijke campagne op om de hulplijn zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. 

 

Neem contact met ons op
Wil je meer weten over Een Held Belt? Of heb je vragen over sociale veiligheid bij jou op de club? Kijk dan op www.eenheldbelt.nl of neem contact op.

Neem contact op met Lieke